Min lilla ö

\\      DATE: 2015-01-28  ♥  TIME: 21:49:52    -   KOMMENTERA      //
 
Tänk att jag bor på denna fina lilla ö 
 

Söndag

\\      DATE: 2015-01-25  ♥  TIME: 22:33:53    -   KOMMENTERA      //


Jag testar på detta med att blogga ifrån Blogg.se-appen. Min kära dator fick i veckan skickas iväg på service då den blivit så slö. Hoppas på att den kommer hem lite piggare. 

En vecka av termin två har nu passerat och imorgon ska vi till KTC för att träna på omvårdnad och KAD. Vi ska få mata och borsta tänderna på varandra, bädda säng med patient i och lite hur man hjälper en person med hygienen. Det ska bli kul! Vi ska även få träna på kateterinsättning (dock inte på varandra hihi). Så en fullspäckad dag imorgon med andra ord. 

Jag hoppas att allt är bra med er! 

GODKÄND

\\      DATE: 2015-01-22  ♥  TIME: 20:14:23    -   KOMMENTERA      //

JAG ÄR GODKÄND PÅ ANATOMI-TENTAN!!!! 

Ååååå jag är så glad! Har till och med gråtit en skvätt lyckotårar för att jag inte var beredd på ett sådant bra resultat. Det känns så skönt att veta att all tid och slit gav resultat. Sådan otrolig lättnad. Detta ska jag fira imorgon! 

Termin 1

\\      DATE: 2015-01-16  ♥  TIME: 13:58:24    -   KOMMENTERA      //
Min första termin på sjuksköterskeprogrammet är över! Nu hoppas jag bara att jag får godkänt på mina tentor så jag kan lägga allt fokus på termin två. Tänkte köra en liten genomgång av min första termin. Sådant som alltid är kul att gå tillbaka och läsa om senare i utbildningen.
 
TERMIN 1 - UPPLÄGG/INNEHÅLL
Jag läser till sjuksköterska via Uppsala Universitet - Campus Gotland. Tillsammans med alla sjuksköterskestudenter i Uppsala är vi ungeför 140st men vi som läser på Gotland är 21st. Gillar att ha min lilla klass! Sjuksköterskeprogrammet på Uppsala Universitet är helt omgjort så vi var/är först ut (försökskaniner). Under termin ett läste vi i block. Ett block kallades Vårdvetenskap och det andra blocket Anatomi och fysiologi. Vi började med två veckors vårdvetenskap och sen två veckor anatomi, sen vårdvetenskap i två veckor osv. Jag gillade upplägget till en viss del. Det var gött att få smälta all information ifrån anatomin när man läste vårdvetenskap, men det var jobbigt att hålla två bollar i luften hela tiden. Tanken var att när vi läste anatomi skulle vi bara fokusera på anatomin, men vi fick ta tid av anatomin för att till exempel hinna med grupparbeten som tillhörde vårdvetenskap. Mindre bra! 
 
Vårdvetensakap: Inom vårdvetenskapen läste vi en himla massa olika saker. Vi hade en liten dugga på läkemedelsräkning, lite mikrobiologi, vårdhygien, folkhälsa, lite nutrition, någon föreläsning om psykisk hälsa och artikelgranskning. Lite etik och en essä om uppväxtvillkor petade de in också. I vårdvetenskap hade vi också praktisk examination av venprov, subkutan och intremuskulär injektion samt puls och blodtryck. 
 
VFU: Vi hade totalt fyra dagar VFU utspritt under denna termin på en vårdcentral. Vår första VFU-dag kom tidigt i utbildningen och det var kul att få en inblick i arbetet. Jag tyckte att det var synd att det var så få dagar, hade velat ha mer! Vi fick följa arbetet på vårdcentralen och testa på olika praktiska moment till exempel ge injektioner.
 
Anatomi och Fysilogi: Under de två första föreläsningarna i anatomin sätt jag i chock. Jag fattade ingenting när läraren pratade om citronsyracykeln, transkription, exocytos, mitos osv. Det var som att läraren stod och pratade på ett helt annat språk. Jag var verkligen inte beredd på den svåra nivån. På detta sjuksköterskeprogram har de valt att ha en avslutande tenta på ALLA områden som tillhör anatomin. Riktigt tufft!
Det var även genom anatomin vi fick chansen att delta under en obduktion. 
 


FRÅGOR OCH SVAR
Det bästa med denna termin?
Att lära känna alla i klassen! Och känslan av att man har valt rätt
 
Det sämsta med denna termin?
All ångest. Har aldrig varit så stressad i hela mitt liv som jag har varit detta halvår. Usch! Sen allt teknikstrul på skolan. Vi ser våra föreläsningar på videolänk ifrån Uppsala. Ibland går det inte att koppla upp, bilden hackar efter eller försvinner... 
 
Vad har du lärt dig?
Massor! Mycket om människokroppen genom anatomin, men även massa andra saker. Roligt att få lära sig praktiska saker som injektioner. 
 
Vad kommer du att minnas mest ifrån första terminen?
Jag kommer nog aldrig kunna glömma upplevelsen med obduktionen. 

Vad ser du fram emot med nästa termin?
Det ska bli kul med längre praktik, totalt 6 veckor (delat i två omgångar) i äldreomsorgen. Jag ska vara på ett privat äldreboende, ska bli kul att få se hur de arbetar där då jag jobbat på olika kommunala äldreboenden. Sen ser jag även fram emot att få lära mig massa saker om olika sjukdomar.

Tenta nummer två

\\      DATE: 2015-01-14  ♥  TIME: 21:40:00    -   KOMMENTERA      //
Imorgon är det dags för tenta nummer två. Något oklar tenta... Jag upplever att vi har fått dålig information om vad det är vi ska kunna, så jag har läst på om en massa olika saker. Så vi får se hur det går. Förhoppningsvis kommer det att gå bra! 
 
Tentan imorgon är det sista jag har för denna termin, sen drar termin två igång på måndag. Helt sjukt hur fort den här terminen har gått! Hinner knappt med själv. Lär ju vara klar som sjuksköterska om typ en vecka om det ska gå i denna fart. Hehe 
 
Jag ser fram emot tre dagars ledighet ifrån skolan. Inget plugg! Vad ska jag då fördriva tiden med? Umgås med folk istället för kurslitteraturen kanske? Och sova ut.. Åh så skönt det ska bli!
 
Nu ska jag förbereda det sista inför imorgon och sen ska jag sova.
Ha det så bra kära ni! 
 

Instagram

\\      DATE: 2015-01-11  ♥  TIME: 15:06:00    -   KOMMENTERA      //
 
Instagram är en av mina absoluta favoritappar till telefonen, kollar flödet flera flera gånger om dagen. Hade varit jätteroligt med några nya konton att följa. Så tipsa mig om ditt instagramkonton så att jag kan följa det! 
 
Vill ni följa mig hittar ni mig under namnet Fialiia. 

Anatomitentan inlämnad

\\      DATE: 2015-01-10  ♥  TIME: 22:43:05    -   KOMMENTERA      //
 
Äntligen är anatomitentan gjort! Så mycket ångest och stress den gett mig, skönt att ha det gjort. Nu ska man bara lida den långa väntan tills resultatet kommer. Håll tummarna för mig att jag klarade det! 

Motivationssvacka

\\      DATE: 2015-01-01  ♥  TIME: 22:38:32    -   KOMMENTERA      //
 


RSS 2.0